Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

03.05.2017

Увага працівникам передпенсійного віку! Нові трудові гарантії!

30 квітня п.р. набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників» (№ 2005-VІІІ від 6 квітня 2017 року), який надає особам передпенсійного віку переважне право на збереження робочого місця при скороченні штату. Закон передбачає, що за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку.

Як відомо, основним законодавчим актом України, який регулює питання захисту трудових прав громадян, є Кодекс законів про працю. У статті 42 наведено перелік категорій працівників, яким надається переважне право бути залишеним на роботі після скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. Зокрема за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага надається:

1) сімейним працівникам — за наявності двох і більше утриманців;

2) особам, у сім’ї яких нема інших працівників із самостійним заробітком;

3) працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які зазнали на цьому підприємстві, в установі, організації трудового каліцтва або занедужали на професійне захворювання;

8) особам із числа депортованих з України протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання в Україні;

9) працівникам із числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, — протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Проте, часто при скороченні робочих місць роботодавці звільняють працівників передпенсійного віку, з огляду на поширені хибні стереотипи, що ця категорія демонструє нижчий коефіцієнт праці порівняно з іншими. КЗпП України забороняє дискримінацію працівників за віком, але така практика продовжується, зокрема під час звільнення працівників. Особливу тривогу викликає той факт, що особам, яким залишилося кілька років до досягнення пенсійного віку, доволі складно знайти нову роботу.

Тому на допомогу та захист саме цієї категорії працівників Верховна Рада проголосувала за Закон України «Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників» щодо доповнення  зазначеного вище переліку пунктом 10 такого змісту:

«10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат».
Отже, такі працівники отримують додаткові гарантії захисту своїх трудових прав.

 

Відділ соціально-економічного захисту ППОЗУ

 

 

Закон України

 

Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників

 

Верховна Рада України постановляє:

1. Частину другу статті 42 Кодексу законів про працю України (Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до № 50, ст. 375) доповнити пунктом 10 такого змісту:

"10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат".

2. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Президент України П. ПОРОШЕНКО.

м. Київ,

6 квітня 2017 року.

№ 2005-VІІІ.



немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи