Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

08.06.2017

Пенсійна реформа має бути справедливою по відношенню до всіх

7 червня 2017 року відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритетність додержання страхових засад при реформуванні пенсійної системи».

В обговоренні питання взяли участь 36 учасників парламентських слухань, зокрема, директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Са́ту Кахконен, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Панченко О.С., народні депутати, експерти у сфері пенсійного забезпечення, правозахисники, представники профспілок та громадських об’єднань. У слуханнях взяли також участь представники Профспілки працівників охорони здоров’я України.

Учасники заходу наголосили на необхідності осучаснення пенсій. У виступах також зазначалося, що Україна зіткнулася з проблемами функціонування системи пенсійного забезпечення, які зумовлені демографічними, соціальними та економічними викликами. На думку промовців, реформа пенсійної системи має стати одним із пріоритетних напрямів державної політики, основною метою якої є створення умов для підвищення пенсій, забезпечення дотримання принципу соціальної справедливості, усунення великих розривів між спеціальними та звичайними пенсіями, забезпечення належного рівня життя громадян, які протягом свого трудового життя сплачували пенсійні внески, не приховуючи трудових доходів.

Учасники парламентських слухань також відзначили, що запровадження накопичувальної системи - це серйозне випробування для соціально-економічного стану України. Вони наголошували, що накопичувальним пенсійним схемам притаманний довготривалий процес пенсійних накопичень, оскільки кошти до Накопичувального фонду відраховуються протягом всієї трудової діяльності. Накопичувальна система передбачає здійснення інвестицій та залучення до цього процесу недержавних фінансових інституцій, що з економічної точки зору завжди є ризикованим інструментом. Результатом дії таких факторів може стати недостатність накопичених особою коштів для забезпечення достатнього рівня життя та пенсії.

Доповідачі акцентували увагу присутніх на тому, що головною проблемою накопичувальної системи є проблема збереження накопичень і забезпечення достатнього рівня пенсії. Промовці виокремили такі основні загрози:

- знецінення пенсійних накопичень внаслідок інфляції;

- вплив фінансово-економічної кризи;

- розбалансування та дестабілізація фінансових ринків, передусім фондового.

Дестабілізуючими факторами, на думку учасників слухань, також можуть бути стрімке нагромадження боргового тягаря, неналежне використання коштів внаслідок корупції та незабезпечення верховенства права та низькі норми прибутковості, зумовлені слабкими фінансовими ринками або високими адміністративними видатками.

Учасники слухань застерігали від очікувань, що другий рівень здатний забезпечити підвищення розмірів пенсій.

Учасники слухань окреслили широке коло актуальних питань, а також наголошували на необхідності ретельно підготуватися до проведення пенсійної реформи.

У своєму виступі Міністр соціальної політики А.О. Рева, зокрема, зазначив, що комплекс змін, який підготував Уряд, спрямований на зміцнення солідарної системи, забезпечення її прозорості і прогнозованості. За його словами, підвищення пенсій, яке пропонуватиметься, не буде мати інфляційного характеру і не призведе до підвищення цін. Також він наголосив, що ці зміни мають поступово ліквідувати стереотип про пенсію як про те, що буде дано державою незалежно від того, працюєш ти чи ні. 



немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
15161718192021
222325262728
2930 

Фотодокументи