Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

20.11.2017

Запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні

15 листопада 2017 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування в Україні».

 

 

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства соціальної політики, інших заінтересованих міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, ПАТ «Українська залізниця», Національної академії медичних наук, Ліги страхових організацій, Асоціації приватних медичних закладів, Федерації роботодавців, професійних спілок, дипломатичних представництв іноземних держав, а також фахівці, експерти.

  

 

 

Профспілкову сторону представляли заступник голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Ірина Швець, головні спеціалісти апарату Федерації профспілок України Юлія Савченко, Галина Голєусова, Віталій Легков; від Донецької обласної організації Профспілки у роботі "круглого столу" прийняв участь голова - Валерій Іванович Доценко.

 

 

На початку круглого столу народні депутати презентували присутнім свої законопроекти, спрямовані на запровадження обов’язкового медичного страхування в Україні. Їх наразі є три: №4981-2№4981-1 та №4981.

 

 

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

 

 До прийняття Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування» необхідно, насамперед, здійснити наступні заходи:

 

  • прийняти нормативні документи щодо визначення гарантованого державою рівня безоплатної медичної допомоги – повний вичерпний перелік гарантованого обсягу медичних послуг та їх вартості, який має забезпечувати та фінансувати держава на 100%;

  • створити систему забезпечення якості медичної допомоги на основі стандартів медичних технологій, атестації медичних працівників, ліцензування і акредитації медичних установ;

  • розробити і затвердити нормативні показники забезпечення населення стаціонарною і амбулаторно-поліклінічною допомогою з урахуванням базового стану здоров'я, що дало б можливість реорганізувати мережу лікувальних закладів;

  • пов'язати фінансові можливості системи охорони здоров’я з обсягами медичної допо­моги, гарантованої частиною 3 статті 49 Конституції України, мати відповідне фінансово-економічне обґрунтування, чітко визначені джерела фінансування гарантованих медичних допомог та етапи впровадження медичного соціального страхування з обов'язковим урахуванням існуючого рівня життя населення.

 Тобто, для ефективного запровадження загальнообов’язкового державного медичного соціального страхування разом з законопроектом про такий вид страхування мають бути підготовлені системні зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я – щодо місця медичного соціального страхування у загальній системі охорони здоров’я, співвідношення державного фінансування медицини із його фінансуванням за рахунок страхових коштів тощо.

 

Детальніше про захід див. на сайті ФПУ за цим посиланням, а також на сайті Комітету ВР України з питань охорони здоров'я тут.

 

Слідкуйте за перебігом подій на нашому сайті!

  

 

 



немає новин.

Календар подій

Попередні January - 2019 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203040506
07080910111213
1415
16
17181920
21222324252627
28293031 

Фотодокументи