Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

26.02.2018

Проблемні питання компенсації лікарям витрат за час підвищення кваліфікації

При направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, відповідно до статті 122 Кодексу законів про працю України, за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28 червня 1997 р. № 695 (далі — Постанова) встановлено, що для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва (далі - навчання), такі мінімальні державні гарантії:

а) збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання. За вчителями та іншими працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи;

б) оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

в) виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 відсотків добових.

На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов'язаних з наймом житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Пунктом 2 зазначеної Постанови оплата проїзду працівників, які направляються на навчання з відривом від виробництва, до місця навчання і назад, виплата добових за час перебування в дорозі і за час навчання, стипендії, відшкодування витрат, пов'язаних з наймом житлового приміщення, провадяться за місцем основної роботи.

З-за низького рівня оплати праці працівників медичної галузі та недотримання вимог пункту «ж» частини 1 статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я (згідно якої у закладах охорони здоров'я середні ставки і посадові оклади мають бути встановлені на рівні не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості, — значна частина лікарів працюють і за сумісництвом.

Положення про порядок проведення атестації лікарів (затв.наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.12.1997 № 359 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.10.2015 № 650)), вимагає від працівників, яким присвоєна кваліфікаційна категорія, проходити атестацію на її підтвердження не рідше одного разу на п'ять років. Причому такі вимоги стосуються як лікарів, які працюють за основним місцем роботи, так і тих, хто працює за сумісництвом.

Проте, вимоги зазначеної Постанови ставить у неоднакові умови під час проходження курсів підвищення кваліфікації лікаря, який спрямовується на них наказом роботодавця за основним місцем роботи і лікаря, який працює за сумісництвом і за наказом роботодавця також зобов'язаний їх пройти.

Згідно параграфу 4 статьи 1 части ІІ Європейської соціальної хартії, з метою забезпечення ефективного здійснення права на працю держава зобов’язана, окрім іншого, забезпечувати належну професійну орієнтацію, підготовку та переквалiфiкацiю або сприяти їм.

Проте, діюча редкація Постанови, на практиці свідчить про недотримання зазначених міжнародних зобов'язань державою під час направлення лікарів, які працюють за сумісництвом для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва.

На підставі викладеного, на початку року, Донецька обласна організація Профспілки звернулася з відповідними пропозиціями до ЦК Профспілки та Федарації професійних спілок України.

Наше звернення було підтримано Профспілкою, а також і СПО об'єднань профспілок, яке надіслало відповідного листа з пропозиціями удосконалення діючого законодавства до Міністерства соціальної політики України та МОЗ України.

 

Слідкуйте за новинами на нашому сайті!

    



немає новин.

Календар подій

Попередні July - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Фотодокументи