Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

28.05.2018

Профспілкові події травня

Травень 2018 року видався достатньо насиченим на події для Донецької обласної організації Профспілки.

8 травня, за результатами засідання Президії Донецької обласної організації Профспілки, були прийняті постанови з актуальних питань статутної діяльності, серед яких:

- Питання охорони праці. Було зазначено, що у 2017 році нещасних випадків на виробництві зі смертельним результатом, групових і важких не зареєстровано. Проведений аналіз причин нещасних випадків на виробництві показав, що 64,5 відсотка випадків сталися з організаційних причин, причому в питомій вазі на порушення трудової дисципліни припадало 26 відсотків. Президія Донецької обласної організації Профспілки доручила організаціям Профспілки у закладах озорони здоров'я провести аналіз причин і обставин нещасних випадків, що сталися в 2017 році, визначитися з дієвими заходами спрямованими на зниження виробничого травматизму; приділити увагу питанням трудової дисципліни, виконанню колдоговірних зобов'язань, що стосуються питань охорони праці.

 

- Про питання профспілкового членства.

У більшості членських організаціях Профспілки, завдяки проведенню різних заходів щодо посилення мотивації профспілкового членства, надання матеріальної допомоги, оздоровлення дітей і дорослих, культурно масових заходів. А також проведення санаторно-курортного лікування реабілітаційного характеру в цей складний період, вдалося не допустити масового виходу з членів профспілки.

Однак, відсутність належної уваги до бюджетної сфери з боку Уряду, недостатнє фінансування в сьогоднішніх економічних умовах, низький рівень заробітної плати в галузі зрівнялівка в оплаті праці поряд з триваючими процесами реорганізації призводить до соціальної напруженості в колективах.

Профспілковим організаціям необхідно максимально сконцентрувати свої зусилля на мінімізацію наслідків реорганізації закладів охорони здоров'я, в повній мірі використовувати права надані Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Не допускати незаконних дій роботодавців при проведенні скорочень чисельності працюючих, зміні режимів роботи закладів (наприклад, скорочення робочого тижня, надання відпусток без збереження заробітної плати без згоди працівників та без оплатного доручення обов'язків таких працівників іншим працівникам закладу і т.д.).

Слід забезпечити виконання Статуту Профспілки, вести активну наступальну інформаційну роботу в колективах. Це значно посилить ефективність роботи по збереженню первинних профспілкових організацій, їх чисельності, мотивації перебування працівника в рядах Профспілки.


Друга декада травня відзначилася виїзним засіданням обласного комітету у місті Святогірськ с семінаром для профактиву області.

 

18 травня з лекцією упередження колективних трудових спорів виступив начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області Хімчак Артур Борисович. Під час свого виступу, Артур Борисович розповів про роботу Відділення, запобігання та шляхи вирішення колективних трудових спорів. Підкреслив ефективність роботи соціально-економічних рад     

утворених на містах з представників профспілок, роботодавців та органів місцевого самоврядування; закликав до утворення таких рад у тих містах і районах Донецької області, де цього ще не зроблено.


19 травня відбулося засідання обласного комітету Донецької обласної організації Профспілки.

 

На засіданні обласного комітету був оновлений його склад, з якого з припиненням роботи відповідно у Краматорській міській та Великоновосілківській районній організаціях Профспілки виключено Варварову Вікторію Олександрівну та Саввіна Юрія Юрійовича. Поповнили склад обласного комітету Перестюк Світлана Олександрівна  (голова Великоновосілківської районної      

 організації Профспілки) та Масюк Тетяна Валеріївна (голова Слов'янської районної організації Профспілки).

Основним питанням порядку денного засідання обласного комітету стало здійснення громадського контролю за дотриманням трудових прав працівників в умовах реформування системи охорони здоров'я.

 

З інформацією виступив заступник голови з правової роботи Донецької областної організації Профспілки Маловичко С.П., якій доповів, що 6 листопада 2017 року, набули чинності зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я відповідно до яких за організаційно-правовою формою заклади охорони здоров’я комунальної власності можуть утворюватися та функціонувати як комунальні некомерційні   

підприємства або комунальні установи. ,  Законодавство не зобов'язує власників (засновників) бюджетних установ — закладів охорони здоров'я (далі — ЗОЗ) перетворювати їх на вказані підприємства, проте на практиці прийняття рішень про реорганізацію ЗОЗ приймаються. В процесі реорганізації існує підвищений ризик порушення трудових прав найманих працівників

Здійснення “автономізації” комунальних ЗОЗ шляхом зміни їх організаційно-правової форми з “установи” на “некомерційне підприємство” на практиці має проходити з дотриманням конституційних прав громадян, у тому числі і на працю і охорону здоров'я.

Стаття 49 Конституції України забороняє скорочувати мережу державних та комунальних закладів охорони здоров'я, які надають безоплатну медичну допомогу населенню. Тому, “автономізація” лікарень, поліклінік або центрів первинної медико-санітарної допомоги не може відбуватися шляхом їх злиття, приєднання або ліквідації.

Перетворення комунальних установ — закладів охорони здоров'я на некомерційні підприємства є правом органів місцевого самоврядування (далі також ОМС) або військово-цивільних адміністрацій. На офіційних сайтах ОМС зобов'язані оприлюднювати проекти своїх рішень не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття (частина 3 статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”), тому доцільно здійснювати систематичних моніторинг намірів “автономізації” ЗОЗ на місцях для вчасного реагування та попередження порушень трудових прав працівників.

У разі прийняття рішення ОМС про реорганізацію ЗОЗ шляхом перетворення, за загальним правилом трудові договори з працівниками мають продовжуватися відповідно до частини 4 статті 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП); припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у таких випадках можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40 КЗпП).

Реорганізація ЗОЗ не впливає на функціонування первинної профспілкової організації Профспілки та продовження виконання нею Статутних обов'язків. Можливо, після проведення реорганізації ЗОЗ лише знадобиться змінити назву організації Профспілки. У разі реорганізації ЗОЗ зберігає чинність і колективний договір протягом строку, на який його укладено, або може бути переглянутий за згодою сторін, що передбачено частинами 1 і 5 статті 9 Закону України “Про колективні договори і угоди” від 01.07.1993.

Висновок про наявність або відсутність намірів скорочення чисельності або штату працівників потрібно робити на підставі самого рішення про перетворення ЗОЗ та/або на підставі нового, заздалегідь прийнятого, але не введеного у дію штатного розпису реорганізованого закладу охорони здоров'я.

Після обґоворення, відповідна постанова обласного комітету була прийнята одноголосно.

Продовжилася робота обласного комітету інформацією голови Донецької обласної організації Профспілки Доценка В.І. Під час свого виступу, Валерій Іванович інформував присутніх про проведену роботу обласної організації за минулий рік та третину цього року, особисту участь у роботі виборних органів Профспілки, Федерації професійних спілок України, Донецької обласної ради Профспілки, а також колегіях Департаменту охорони здоров'я ДонОДА, нарадах з керівництвом ДонОДА, та про потребу пильної уваги організацій Профспілки до подій, пов'язаних з реформуванням галузі.

 

Після закриття засідання обласного комітету, працівниками виконавчого апарату Донецької обласної організації Профспілки був проведений семінар для бухгалтерів та керівників організацій Профспілки з актуальних питань статутної діяльності. 

 

Слідкуйте за перебігом подій на нашому сайті!


 


 



немає новин.

Календар подій

Попередні September - 2018 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03040506070809
10111213141516
17
181920212223
24252627282930

Фотодокументи