Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

16.10.2019

За підтримкою до омбудсмена

Багато питань захисту спілчан профспілки вирішують самостійно: як силами первинних профспілкових організацій, так і за допомогою організацій профспілок вищого рівня. І це майже щоденна праця. Чи мало проблемних питань, які виникають на практиці стосуються усіх людей праці, які вимушені шукати захисту в судах. Про одну з таких проблем ми висвітлювали на нашому сайті у квітні, інформуючи про засідання ЦК Профспілки.

 

Тоді Профспілка підтримала ініціативу від нашої обласної організації щодо виявленого практикою правозахисної роботи реальних обмежень доступу до суду під час вирішення трудових спорів про поновлення на роботі. Мова йде про поширення випадків вимагання оплати судового збору. Так, пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону України “Про судовий збір” від 08.07.2011 (далі також Закон про судовий збір) була встановлена пільга щодо сплати судового збору та від якого до 01.09.2015 звільнялися позивачі за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.
Законом України від 22.05.2015 № 484-VIII були внесені зміни, відповідно до яких оновлена редакція вказаної норми Закону про судовий збір у якості пільги залишила звільнення від сплати судового збору позивачів лише за подання позовів про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Таким чином, вказані зміни були прийняті у порушення вимог частини 3 статті 22 Конститції України, відповідно до якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 13 Закону України “Про  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” від 23.12.1997, Уповноважений має право звертатися до Конституційного Суду України з поданням про відповідність Конституції України законів України та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів
Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, які стосуються прав і свобод людини і громадянина.
24 липня 2018 року, був підписанний Меморандуму про співпрацю між
Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Федерацією профспілок України
. Було запропоновано ФПУ, спільно з Профспілкою, звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Денісовой Л.Л. за сприянням підвищення рівня доступу до правосуддя працівників у трудових спорах. Після ухвалення відповідної Постанови ЦК Профспілки та звернення до Федерації професійних спілок України, остання звернулася до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за ініціюванням звернення до Конституційного Суду України.

Питання виявилося тривалим у розгляді. За дорученням голови Донецької обласної організації Профспілки Доценка В.І., заступник голови з правової роботи Маловичко С.П. разом з керівником департаменту правового захисту ФПУ провели робочу зустріч з Представником Уповноваженого з дотримання інформаційних прав та представництва в Конституційному Суді України у ході якої було погоджено продовження розгляду цього питання.

Якщо зміни до Закону про судовий збір будуть визнані неконституційними, за вимогами частин 1 і 3 статті 152 Конституції України, матеріальна чи моральна шкода, завдана фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними, відшкодовується державою у встановленому законом порядку.

 

Також, Маловичко С.П. зустрівся у робочому порядку з Представником Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав, стосовно тривалості розгляду відкритого Уповноваженим з прав людини провадження за зверненням Донецької обласної організації Профспілки щодо невиконання рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2016 по справі 826/19610/14 яким була визнана протиправною та скасована постанова Уряду в частині приписів реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби шляхом її приєднання до Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Про стан розгляду судової справи проти незаконної ліквідації Державної санітарно-епідеміологічної служби України і на даний час див. тут.

 

Слідкуйте за новинами на нашому сайті!

 



немає новин.

Календар подій

Попередні December - 2019 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 01
02030405060708
09
101112131415
1617
18
19202122
232425
26
27
28
29
3031 

Фотодокументи