Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

07.02.2020

Лист Профспілки Міністру охорони здоров'я України Зоряні Скалецькій

Щодо загрози епідемії

коронавірусу 2019-nCoV

Шановна пані Зоряно!


Профспілка працівників охорони здоров’я України занепокоєна станом готовності закладів охорони здоров’я України до поширення захворювань, спричинених новим коронавірусом виявленим у місті Ухань (далі – коронавірус 2019-nCoV), та спроможністю медичних закладів забезпечити належні та безпечні умови праці медичних працівників під час можливої епідемії.

Негативний досвід, отриманий під час епідемії вірусу грипу А(H1N1) 2009-2010 років, свідчить, що через несвоєчасне та недостатнє реагування на реальну загрозу (відсутність вакцин, засобів індивідуального захисту (далі - ЗІЗ), профілактичних препаратів) медичний персонал закладів охорони здоров’я України зазнав значних втрат. Так з листопаду 2009 р. по травень 2010 р. захворіло 65514 медичних працівників, з них було госпіталізовано 5194 особи, від ускладнень внаслідок грипу померло 38 осіб.

За інформацією ВООЗ, наслідки захворювань, спричинених коронавірусом 2019-nCoV, набагато небезпечніші за наслідки захворювання на грип А(H1N1), а ефективних профілактичних заходів, окрім застосування відповідних ЗІЗ поки що не існує.

Профспілка працівників охорони здоров’я України наполягає на необхідності забезпечення здорових та безпечних умов праці медичних працівників у зв’язку з очікуваною епідемією коронавірусу 2019-nCoV в Україні, та виконання вимог статей 8, 12, 29, 37, 39 та 40 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

Медичні працівники виявляють громадянську відповідальність та людську мужність, надаючи допомогу хворим в умовах підвищеного ризику для здоров’я, надмірного фізичного та психоемоційного навантаження, зазвичай не отримуючи за це відповідної оплати праці.

На сьогодні є чинним наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 02.06.2003 № 145 «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб», яким передбачено для медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей, здійснювати доплату до заробітної плати в розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу. Зазначені виплати здійснюються за рахунок асигнувань, затверджених на охорону здоров’я, та додаткових асигнувань, виділених на проведення протиепідемічних заходів з державного та місцевих бюджетів.

Пропонуємо Міністерству охорони здоров’я України разом з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин та соціального захисту населення, відповідно до вимог статті 3 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» заздалегідь розробити та узгодити проект постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення фінансування та матеріально-технічне постачання закладів охорони здоров'я, органів державної санітарно-епідеміологічної служби, підприємств, установ та організацій, залучених до проведення заходів і робіт, пов'язаних з ліквідацією епідемії коронавірусу 2019-nCoV та координацію проведення цих заходів і робіт» та проекти відповідних наказів Міністерств.

Зважаючи на те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 р. №1022р скасовано галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям установ охорони здоров’я, Профспілка занепокоєна можливим виникненням суттєвих проблем у забезпеченні медичних працівників належними засобами індивідуального захисту в умовах можливої епідемії коронавірусу 2019-nCoV.

Оскільки чинним законодавством України передбачено, що перелік засобів індивідуального захисту визначається у колективному договорі на підставі галузевих норм, рекомендації щодо забезпечення працівників ЗІЗ, наведені у наказі МОЗУ від 24.01.2020 р. № 185, вважаємо недостатніми.

Аби керівники закладів могли уникнути претензій та штрафів від контролюючих органів (ДПА, КРУ тощо) щодо безпідставного придбання ЗІЗ, пропонуємо терміново розробити та затвердити «Тимчасові галузеві норми безоплатного забезпечення медичних працівників спецодягом та іншими ЗІЗ у зв’язку з загрозою поширення захворювань викликаних коронавірусом 2019-nCoV».
Зі свого боку Профспілка ініціюватиме якнайскоріше внесення відповідних змін до колективних договорів профспілковими комітетами закладів охорони здоров’я.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вас, шановна пані Зоряно,  повідомити про заходи Міністерства охорони здоров’я України, які запроваджуються для захисту медичних працівників у зв’язку з можливою епідемією коронавірусу 2019-nCoV в Україні, у тому числі щодо забезпечення медичних працівників дієвими засобами індивідуального і колективного захисту, передбачення коштів для підвищеної оплати працівникам, які будуть безпосередньо зайняті в цих умовах та належного розслідування випадків захворювань медичних працівників, під час надання медичної допомоги хворим та визнання їх професійними.

 

З повагою

Голова Профспілки      Вікторія КОВАЛЬ
 



немає новин.

Календар подій

Попередні June - 2020 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
151617
18
192021
22232425262728
29
30
 

Фотодокументи